Wednesday, 15 February 2017

CARA MENGHILANGKAN LETIH



Asalamualaikum,

Dalam melakukan tugas-tugas harian samaada  yang berkerja ataupun tidak bekerja.    rutin kehidupan harian amat sibuk,  tubuh kita mungkin cepat terasa letih.  macam akak sendiri pun, kalau pulang dari kerja sebelah petang  tubuh cepat terasa letih lesu dan tidak bermaya.    Nak buat kerja rumah pun tak larat tak boleh buat apa-apa, mulalah jadi stress sebab banyak kerja rumah belum siap.




Antara sebab-sebab masalah tersebut  :

1.  Kurang Tidur

     Tidur yang kurang menyebabkan tubuh  menjadi lemah,  setiap malam tidur yang 
     disarankan adalah 7-8 jam.

2.  Tidak cukup tenaga

     Apabila makan terlalu sedikit, kekadang  ramai yang nak berdeit tetapi tidak seimbang 
     akan menyebabkan pitam dimana paras glukosa tidak cukup dalam darah.

3.  Tidak ambil sarapan pagi

     Mesti mengambil sarapan pagi, walaupun beberapa keping roti, tenaga diperlukan 
     diwaktu pagi untuk lebih fokus dalam kerja.

4.  Kurang darah merah (anemia)

    Kekurangan darah dikalangan  wanita   ketika haid menyebabkan iron dalam dalam  
    darah berkurang.  sel darah merah penting untuk membawa oksigen ke seluruh
    organ.   Lemah dan sesak nafas.  jadi  kak ma cadangkan agar dapatkan suplement  
    yang  mengandungi zat besi.

5.  Tekanan emosi

     Tekanan emosi juga memberi tekanan kepada fizikal, lemah, sakit kepala, hilang selera 
     makan adalah simpton yang sering berlaku.
    
6.   Terlalu Banyak  ambil  kafein

      Kafein membantu anda segar dan meningkatkan kosentrasi  apabila diambil dalam dos 
      yang keterlaluan. terlalu bbanyak kafein akan menyebabkan kadar denyutan jantung,   
      tekanan darah meningkat,  menyebabkan tubuh menjadi lemah.  secara perlahan       
      turunkan kadar ketagihan anda terhadap kopi.  penurunan secara mendadak akan 
      membuat tubuh jadi lemah.

7.   Dehidrasi

      Mudah lemah disebabkan kurang minum air. badan sangat memerlukan air.   apabila
      dahaga itu bermakna anda dehidrasi.


CARA UNTUK MENGATASI BADAN LETIH

Bagi mengatasi masalah tersebut ialah dengan pengambilan pemakanan yang sihat setiap hari dan bersenam.  Namun gaya hidup yang sibuk amat menyukarkan pengambilan pemakanan secara konsisten oleh itu pengambilan suplement adalah pilihan yang tepat.

Pengambilan Vitamin C,  Vitamin B Complex  dan Vitalea (Multivitamin)  adalah amat sesuai  untuk semua golongan seperti ibu mengandung, warga tua, dan pelajar.   Orang yang sentiasa letih, lesu tidak bermaya, kerap demam, hilang fokus dalam pembelajaran.
















Norma
Whatssap : 0129810664
Your Shaklee Independent Distributor 

FOLLOW  INSTAGRAM  :

@iamlavender


Tuesday, 14 February 2017

SET HAMIL SHAKLEE



Assalamualaikum..
 

Hari ni  kak ma nak share set hamil yang sangat best, InshaAllah akan bermanfaat bagi semua pembaca blog flowervit. 


Sekarang ni kan,  korang  sangat bertuah kerana  ada bermacam jenis suplement untuk ibu mengandung di pasaran.   zaman mak-mak kita dulu rasanya tak de vitamin-vitamin untuk ibu mengandung ni, kalau ada pun yg klinik Kesihatan bagi.
  suplement kehamilan ni bagus sangat mengikut kajian akak dari kawan-kawan yang pernah ambik vitamin ni.

  • Biasanya bila kita mengandung tubuh sentiasa letih dan tidak selesa  tetapi dengan set hamil ni badan jadi lebih kuat dan bertenaga sepanjang mengandung. selalunya   masa 1st TRIMESTER tak boleh buat apa kalau memang dah alah dan mabuk teruk,  dah lah badan tak bermaya, langsung tak larat buat apa, selera makan pun berkurang. Jadi, akak syor amalkan supplement Shaklee untuk backup balik apa yang kurang dan tak cukup zat dalam badan.
 
  • Kulit semasa mengandung bebas daripada masalah jerawat. Jerawat memang malu-malu nak hinggap. Antara salah satu faktor juga, dalam SET HAMIL SHAKLEE mempunyai supplement yang bagus untuk kulit ibu mengandung dan  bonus baby dalam kandungan yang bakal lahir nanti pun kulit cantik. InshaAllah dengan izin-NYA juga. 

  • Bacaan HB dan BP  Alhamdulillah, memang  sangat2 membantu,  kalau bacaan kurang memang menjadi masalah pada ibu dan baby.  mungkin memerlukan rawatan lanjut di hospital.

  • Berat badan semasa mengandung terkawal. Masa mengandung, kenaikan berat ialah tidak melebihi apa yang disyorkan oleh doktor dan nurse.   Jadi set kehamilan ini sangat membantu.

  • Masa mengandung, ostematrix ni boleh membantu wanita mengandung daripada daripada sakit-sakit badan dan pinggang. Bila masuk je fasa 2nd TRIMESTER, semua sakit-sakit badan dan pinggang tu mula menyerang tubuh badan kita. 



Antara vitamin yang ada dalam set mengandung Shaklee ialah :
  • Vitalea : sejenis multivitamin dan mineral lengkap yang juga mengandungi zat besi. Kebaikan set mengandung Shaklee ialah membantu masalah bacaan HB rendah yang boleh membawa kepada anemia di kalangan ibu mengandung. Jika HB sentiasa rendah mungkin boleh menyebabkan komplikasi ketika melahirkan bayi. Ibu-ibu yang mudah letih serta rasa hendak pitam elok amalkan vitalea dua biji sehari. 
  • B Complex : mencegah penyakit diabetes ketika hamil. Berperanan untuk menukarkan gula dalam makanan kepada tenaga. Juga mengandungi asid folik yang elok untuk perkembangan saraf bayi. Ibu-ibu hamil yang sentiasa tertekan dengan kerja rumah dan pejabat juga boleh ambil B Complex kerana ianya vitamin anti-stress.
  • Vitamin C : membantu menguatkan sistem immune badan.Ibu-ibu yang sedang hamil kena jaga kesihatan serta mencegah diri daripada dijangkiti penyakit. Kalau ibu hamil jatuh sakit, susah hendak mendapatkan ubat yang bersesuaian ketika hamil. Ianya juga membantu pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Vitamin C yang banyak juga menggalakkan pertumbuhan kolagen, membantu ibu hamil kekal cantik, mempunyai kulit yang berseri serta tidak kusam semasa mengandung.
  • Ostematrix : membantu mengatasi masalah sakit-sakit otot, pinggang serta sengal-sengal badan ketika hamil. Masalah buasir serta sembelit ketika hamil juga dapat diatasi dengan mengamalkan Ostematrix sebelum tidur. Ostematrix ini ialah bekalan kaslium dengan vitamin D yang membantu juga ibu-ibu untuk tidur lena dan berkualiti sepanjang malam supaya kekal segar keesokan harinya. Selain itu, jika mengalami msalah tekanan darah tinggi atau rendah, Ostematrix dapat membantu untuk mencegah masalah ini berulang.
  • ESP : membantu meningkatkan pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Ianya juga membantu mengawal paras kolesterol ibu-ibu hamil. Paras G.I yang rendah sesuai diamalkn oleh ibu hamil diabetes kerana memberikan rasa kenyang yang lebih lama serta membekalkan tenaga berpanjangan untuk ibu-ibu.
  • Omega Guard  :penting untuk perkembangan sel-sel otak bayi. Dengan amalkan Omega Guard setiap hari berat ibu hamil dapat dikawal. Kepada ibu-ibu yang mengalami peningkatan berat badan secara mendadak boleh cuba amalkan Omega Guard bermula dari trimester kedua bagi membantu mengawal berat badan.
Norma
Whatssap : 0129810664
Your Shaklee Independent Distributor 

FOLLOW  INSTAGRAM  :

@iamlavender




Wednesday, 1 February 2017

TIP MENGHILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT

Jerawat merupakan musuh utama kepada kita,  kulit menjadi berbintik dan mengerutu kemerahan akibat  terjadinya alahan pada kulit yang berlaku  kepada sesorang  mengikut  tahap imunisasi  sesorang.   Keadaan persekitaran yang tidak sihat menyebabkan  jerawat mudah  terjadi pada kulit terutamanya muka.   Ramai yang impikan kulit  dan wajah yang bersih dan cantik.
Image result for gambar jerawat

Cara Menghilangkan jerawat secara tradisional.

Guna Air Batu

Ambil ais secukupnya dan bungkus dalam sehelai  kain yang bersih kemudian letak pada jerawat selama beberapa minit. Ulang sebanyak 10 kali.  dilakukan setiap hari  supaya jerawat tersebut  mengecut dengan sendiri dan kempis.

Image result for air batu

Bawang Putih.

Ambil beberapa ulas bawang putih kemudian tumbuk sehingga lumat dan letak pada tempat jerawat tu.  biarkan selama beberapa minit  dan basuh dengan air bersih.    Lakukan setiap hari  sebelum tidur.  

Image result for bawang putih

Kehebatan Madu

Selain itu madu juga digunakan secara  semulajadi untuk membantu mengurangkan jerawat  secara turun temurun.   ambil madu campurkan sedikit air bersih kemudian disapu ke muka.   Boleh amalkan tip ini seminggu sekali.   






Image result for madu

Selain dari petua-petua tradisional  mengamal vitamin semulajadi amat berkesan terutamanya bagi yang tidak mempunyai masa untuk  mengamalkan bahan semulajadi diatas.

Cadangan Vitamin Shaklee untuk jerawat.

Manakala  untuk mereka yang menghadapi masalah kulit muka yang tidak kronik atau pun yang telah sembuh sepenuhnya dari jerawat serius. Laburkanlah wang anda untuk kombinasi  vitamin penjagaan kulit muka supaya kulit anda bukan sahaja lebih sihat malah kekal cantik dan gebu sehingga suami pun tak mahu keluar rumah.


Ianya adalah kombinasi 3 vitamin cantik dan unggul untuk menambat hati suami seperti baru bercinta! Kombinasi vitamin cantik tersebut adalah B-ComplexVitamin C dan Vitamin E dan Garlic Complex sebagai antibiotik semulajadi.


Untuk mendapatkan hasil yang lebih mantap, kekal tahan lama dan anti penuaan, ambillah bersama  3 lagi kombinasi vitamin/ supplement cantik iaitu  ESP,
 GLA Complex dan Collagen Powder.





Jika ada yang ingin mencuba set ni.. 
Whatapp/msg 0129810664.
Pengedar Sah Shaklee Kuala Terengganu/Marang
Pos Ke seluruh Malaysia.

   

Find us on Facebook